We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy to receive all cookies on our website. Find out more.
OK

HOLZHERR STUDIO

HOLZHERR STUDIO

MOTIF

Florian Holzherr usually presses the shutter button in New York, in the Arizona desert or in major German cities. But this time the photographer took pictures of a very special architectural work of art: his own studio in Gauting, a suburb of Munich. "I've always wanted to build something here," he says. After all, he and his wife, who is also active in the artistic field, urgently needed more space in which to work. And as an architectural photographer, Holzherr met exactly the right people to realise his dream: Andreas Meck and Axel Frühauf from Meck Architekten immediately showed great enthusiasm for the idea of a garden house with a difference. They have designed a building for the artist couple that is exactly like one of Holzherr's photographs: simple, expressive and reduced to the essentials.

PERSPECTIVE

The box faces the house like a photographer his motif. Perspective, visual axes, proportions – they all borrow from photography. Even the design of the surfaces cannot escape the analogy: in strong black and white the object makes a lasting impression like a timeless picture from earlier times.

 

The Austrian company Meiberger Holzbau built the structural timber construction from rough larch. The experts for high-quality wooden buildings coated the façade with ADLER Pullex Plus-Lasur in the dark Wenge colour shade. For the walls and ceiling, they used ADLER Lignovit Interior UV 100 in Weiß (white), the coating for permanently beautiful, light and natural looking softwoods such as the spruce used in the interior. Even the floor is entirely in white. Nothing distracts from creative work, from the confrontation with forms and colours. "Since I have had this studio, I have suddenly become much tidier," says Holzherr. "The room forces me to be orderly."

EXPOSURE

Meck Architekten have also pursued the issue of incidence of light in a clear and tidy manner – extremely important for artistic work in particular. Ample glass surfaces constantly bring northern light into the room. In front of it is a covered outdoor area, a recreation or parking area, also entirely in white. This wooden construction is a special production by the Bavarian Schreinerei Pettmesser (joinery), which has specialised in extraordinary demands.

Manfred Pettmesser and his team protected the mullion and transom construction against the penetration of unattractive wood ingredients with ADLER Lignovit Sperrgrund and subsequently refined it with ADLER Lignovit Color STQ Weiß. The result continually inspires the Holzherr couple every day. They would arguably not work anywhere else in future. "Once you have something so beautiful, you don't want to do without it anymore. It's incredible how such a good room influences our work!"

Project facts
Object
Gartenatelier
Client
Familie Holzherr
Products used
Planner
Meck Architekten GmbH | München www.meck-architekten.de
Completion
2017
Construction firms
Meiberger Holzbau GmbH & Co. KG, Lofer Schreinerei Pettmesser GmbH & Co. KG, Oberhausen

Zum ADLER Online-Shop: